Piksi: Zabraniti Delije i GrobareDragan Stojković, nekadašnji predsednik FS SCG i Crvene zvezde, a sada trener Nagoje, poslednjih dana dao je desetine intervjua francuskim medijima koji su tražili da im objasni kako je moguće da u Beogradu bude ubijen navijač Tuluza Bris Taton (28).
- Šta sam mogao da im kažem osim da sam ogorčen i da se ono što se dogodilo graniči sa ludilom - priča za "Novosti" Piksi iz Tokija gde je sa suprugom Snežanom stigao da bodri Jelenu Janković u polufinalnom meču. - Ne mogu da verujem da se sve to događa u mom Beogradu. Pa, ako više nema bezbednosti i sigurnosti na ulicama, onda je to Kolumbija, a ne Srbija.
Potom Stojković tvrdim glasom konstatuje:
- Trebalo bi ukinuti sve navijačke grupe!
Na pitanje da li pri tom misli i na "delije" i "grobare", Piksi nastavlja:
- I na njih, naravno. Mislim na sve. Zašto moraju da se stvaraju te grupe navijača, neka lepo na utakmicu ide ko kako hoće i s kim hoće i neka navija sportski. Čemu te grupe služe? Zašto bi oni pravili akcije, pitali se za sve...
Očigledno da Dragan Stojković ima neka loša sećanja na vreme kada je bio predsednik kluba sa "Marakane".
- Naravno da imam, dočekali su me kamenicom u kancelariji, zar je to bila dobrodošlica. Gledao sam sa svog prozora, jednom drugom prilikom, kako ti nazovi navijači lome stakla na stadionu, biju se, prete. Ako ti ljudi imaju višak energije neka idu u Avganistan da se bore, a neka puste mirne ljubitelje fudbala da uživaju u ovoj igri.
Piksi tvrdi da nikada nije dilovao sa vođama navijača i da je to razlog zašto ga nisu voleli.
- Nema tu kompromisa, ali, navijači su razmaženi, navikli su na razne privilegije. Ja sam to stopirao i došlo je do kurcšlusa. Nisam hteo da im popuštam, plaćam putovanja, delim ulaznice... Međutim, u klubovima se teško odlučuju da s njima uđu u sukob.
Odmah zatim sledi i objašnjenje:
- Ma, da se ne lažemo, ljudi koji vode klubove se plaše za život, svoju porodicu, za nekretnine, automobile... I zato se i događa sve ovo.
Dragan Stojković zna i rešenje za ovaj problem.
- Država mora sve da reši, niko ne može da bude iznad nje. Država mora da pokaže snagu i moć i stane na put huliganima. Namerno kažem huliganima jer ih treba odvojiti od pravih navijača iza kojih se oni godinama kriju. I zato podržavam 100 odsto, ako to uopšte nekome i nešto znači, sve one koji su krenuli u borbu sa kriminalom i huliganima - zaključio je Dragan Stojković.
NIŠTA NIJE BILO U AFEKTU
Bris Taton je ubijen u centru grada, a Piksi tvrdi:
- Izvinjenja u ovom slučaju ne znače ništa. Jer, ništa nije urađeno slučajno, u afektu. Naprotiv, sve je bilo organizovano, postojala je namera. I zato je to neoprostiv čin i greh. Sve one koji su u tome učestvovali, mora da zaboli, kao što će roditelje mladog Francuza to boleti do kraja života.
Овај човјек је или "упадљиво глуп" или безобразан, јер луд сигурно није...