Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Advanced search

29315 Posts in 653 Topics- by 417 Members - Latest Member: alkhimik1920

September 08, 2010, 03:26:37 PM
BeraneTown forumOstale temePolitika - Drustvo - EkonomijaPolitika - Drustvo (Moderators: FreeSouth, Beranac)Topic: Kosovo i Metohija
Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 49   Go Down
Print
Author Topic: Kosovo i Metohija  (Read 41928 times)
FreeSouth
Administrator

« Reply #255 on: August 14, 2008, 06:58:20 PM »

ОПОЗИЦИЈА ОПТУЖУЈЕ ДС ДА РАДИ У ИНТЕРЕСУ ВЛАДЕ ИЗ ПРИШТИНЕ

Тадић признаје Косово

http://www.pravda.co.yu/dogadjaji/2058/tadi-priznae-kosovo

Tattoo
TNT

« Reply #256 on: August 14, 2008, 08:17:36 PM »

... prije ili kasnije ...

"I believe in equality for everyone, except reporters and photographers."
 (Mohandas Gandhi)

http://s144.photobucket.com/albums/r163/fckthwrld/
FreeSouth
Administrator

« Reply #257 on: August 14, 2008, 08:22:55 PM »

To ћемо да видимо...

Gaijin (外人)
Administrator

« Reply #258 on: August 15, 2008, 01:16:16 AM »

Ja mislim da je najjeftinije i za jedne i druge da se fino dogovorimo...

Sir Oliver
TNT

« Reply #259 on: August 15, 2008, 10:10:16 AM »

Ja mislim da je najjeftinije i za jedne i druge da se fino dogovorimo...

Ја мислим да си ти Гајо потпуно у праву, и именовао бих те за шефа преговарачког тима, и тачно бих волио да видим како то изгледа кад се лијепо договарате, ти и Тачи, неђе по мраку, око Качаника...
Уствари не бих волио, жао би ми било твоју русу главу, мој си да си од ***ана... Cool   

To see the World in a grain of sand,
    And a Heaven in a wild flower,
Hold Infinity in the palm of your hand,
    And Eternity in an hour...
highgloss
Drug clan
**

« Reply #260 on: August 15, 2008, 12:59:58 PM »

Sjetih se scene iz "DJEKNE" , kad Radosav pita : "Tajo, a ko ce nosit ovi paket na poshtu? " , a on mu odgovara : " Dogovoricemo se da ga ti ponesesh Radosave!"

Grin

NISAM KLASICHNA BERANKA, JA SAM BERANKA KLASICHARKA!
Hmm
TNT

« Reply #261 on: August 15, 2008, 07:25:23 PM »

Vuk Jeremić danas će u UN predati predlog rezolucije kojom Srbija traži da Generalna skupština UN, na septembarskom zasedanju zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je pred odlazak u Njujork rekao da veruje da će srpska rezolucija dobiti podršku.

"Ukoliko se Generalna skupština bude izjasnila da se to pitanje uputi Međunarodnom sudu pravde, mislim da će jedan kratkoročan efekat biti da one zemlje koje se do sada nisu opredelile da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova to neće ni učiniti sve dok sud ne bude doneo neku vrstu odluke. Prema tome mislim da će kao kratkoročni efekat naša inicijativa imati zaustavljanje procesa priznanja širom sveta".

Dugoročni efekat, kako je rekao Jeremić, bio bi nastavak pregovora Prištine i Beograda o trajnom rešenju kosovskog problema.

Ne mešati se u svađu velikih

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Beogradu kaže za BBC da šanse srpskog predloga u Generalnoj skupštini UN sada nisu velike.

"Meni se čini da su sadašnje okolnosti, s obzirom na krizu u Gruziji i pojačavanje konfrontacija između Rusije sa jedne i NATO, Evropske unije i Sjedinjenih Država sa druge strane, vrlo nepovoljne za srpsku inicijativu. Rasprava o Kosovu jednostavno pada u senku širih pitanja koje pokreće Gruzija. A to znači da će mnoge zemlje koje bi ranije možda i podržale Srbiju, pogotovu nesvrstane, uzmimo na primer Libiju, odlučiti da je najpametnije da se ne mešaju u svađu velikih. Dakle problem sa srpskom inicijativom je u tome što je ona došla u kontekst zaoštrenih rusko-zapadnih odnosa". 

Stručnjak za međunarodno pravo Vladimir Đerić gostujući na TV B92 upućuje na realnost i kaže da nije siguran da će odluka suda biti ‘Kosovo je nelegalno proglasilo nezavisnost’.

„Takođe nisam siguran da će odluka biti obrnuta, vrlo verovatno će biti veoma kompleksna. Druga posledica te odluke neće biti reverzibilni proces, poništavanje priznavanja te zemlje, znači - neće sada da se povuku priznanja. Teško je zamisliti da će ova odluka značiti da se Kosovo vraća u Srbiju i kao - idemo od nulte tačke, ponovo pregovaramo i oni više nisu nezavisni, to neće biti konsekvenca te odluke”, ističe Vladimir Đerić.

Srbija neće biti zaustavljena na putu integracija

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht kaže da je ubeđena - ako Srbija nastavi da ispunjava sve ono što treba - da neće biti zaustavljena na putu svoje integracije u Evropsku uniju zbog te tužbe.

"To će biti pitanje tumačenja, neki će reći - jeste, a neki će reći - hvala bogu, konačno je Srbija u situaciji kada se suočava sa velikim problemom prema njemu se odnosi pravnim sredstvima i ne upotrebljava prekomernu konfrontaciju", rekla je Liht TV B92.

Integralni tekst predloga srpske rezolucije nije objavljen, ali se nezvanično ipak saznaju neki osnovni elementi. Srbija u tom dokumentu predlaže da Generalna skupština, na osnovu člana 96 Povelje, odluči da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde, u skladu sa članom 65 sudskog Statuta, a u vezi sa sledecim pitanjem: Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom? – prenose pojedini beogradski mediji.

Deutsche Welle http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3566370,00.html

FreeSouth
Administrator

« Reply #262 on: August 15, 2008, 08:01:35 PM »

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht kaže da je ubeđena - ako Srbija nastavi da ispunjava sve ono što treba - da neće biti zaustavljena na putu svoje integracije u Evropsku uniju zbog te tužbe.

FreeSouth
Administrator

« Reply #263 on: August 21, 2008, 10:41:46 AM »

Јел се мени учинило или је овај фенси министар иностраних послова Србије рекао да ће Србија поштовати било коју одлику, тј. мишљење Међународног Суда Правде...?  Huh?

breakpoint
Veteran

« Reply #264 on: August 23, 2008, 06:27:59 PM »

Rekoh li Ja da nam Obama ne odgovara nista vise od republikanca. Sve su to ista... Jednostavno oni imaju svoju spoljnu politiku koja se ne mijenja tako cesto i ne zavisi od toga ko ce biti predsjednik, kao sto je to slucaj sa nasim politicarima.

Bajden kandidat za potpredsednika

Beograd, Čikago -- Kandidat demokrata za predsednika SAD Barak Obama izabrao je Džozefa Bajdena za svog potpredsedničkog kandidata.

Bajden (65) je predsednik Komiteta za spoljnu politiku američkog Senata, a našoj javnosti je poznat kao veliki zagovornik nezavisnosti Kosova, ali i rata i Iraku. Senator Bajden je otvoreno u više navrata lobirao za nezavisnost Kosova, a svojevremeno je, pre jednostranog proglašenja, u londonskom Fajnenšel Tajmsu poručio da protivnici "novog Kosova moraju da budu zaustavljeni".

On je ocenio da bi nezavisnost Kosova predstavljala pobedu muslimanske demokratije, bolju budućnost za Balkan i potvrdu upotrebe moći SAD u cilju uspostavljanja vladavine prava.

Suprotno Obami, u spoljnoj politici važi za konzervativca i hladnokrvnog političara. Zagovarao je rat u Iraku, ali je zbog velikih troškova promenio kurs i zalagao se za podelu Iraka, koja bi sunitima, šiitima i Kurdima dala određenu autonomiju.

Analitičari ocenjuju da bi izbor Džozefa Bajdena za potpredsednika trebalo da ojača Obaminu poziciju, naročito u oblastima spoljne politike i bezbednosti, gde se Obamina politika pokazala slabom.

Pitanje je, međutim, kako će Obama nastaviti da promoviše politiku mira, imajući u vidu da bi na mesto njegovog potpresednika mogao da dođe Bajden, koji ne zazire od primene sile.

"Bajden donosi Baraku Obami tačno ono što mu je neophodno u kampanji - iskustvo i veliko znanje u oblasti spoljne politike, što se pokazalo kao Obamina najslabija tačka. Izbor Bajdena za potpredsednika takođe bi trebalo da privuče belce koji pripadaju srednjoj klasi, koji nisu Obamino glasačko telo", kaže analitičar Alan Lihtman.

Bajden, koji je tokom svoje karijere u Senatu proveo čak trideset godina i bio predsedavajući Komiteta za spoljnu politiku, dva puta se sam kandidovao za predsedničke izbore.

To je upravo ono što je predsednički kandidat demokrata Barak Obama naglasio kao neophodnu osobinu za mesto potpredsednika.

"Želim nekoga ko je sposoban da bude predsednik i kome bih verovao kao predsedniku. To je prvi kriterijum za izbor potpredsednika. Takođe, to mora biti neko ko, isto kao i ja, ima jaku želju da unapredi život Amerikanaca", rekao je Obama.

Bajden je senator sa najdužim mandatom u istoriji Delavera. Ovo mu je šesti mandat u Senatu, a prvi put je izabran 1972. godine.

"Loš stav prema Srbiji"

Kometarišući najavu da će Džozef Bajden biti kandidat za potpredsednika, glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović kaže da Bajden tokom godina u kojima se bavio situacijom kod nas izgradio "loš stav prema Srbiji".

Ona je gostujući u Vestima B92 ocenila da ukoliko bi demokrate pobedile, ipak ne bi vodile negativnu kampanju protiv protiv Srbije.
U više navrata kritikovao je "srpske nacionaliste i ekstremiste koji pokušavaju da spreče pobedu te mlade muslimanske demokratije".

FreeSouth
Administrator

« Reply #265 on: August 31, 2008, 07:21:23 PM »

ОТЕТО  КОСОВО

Документарни филм на чешком, забрањиван, али са преко 220 000 гледања на Youtube-у.

Са српским титлом:

Hmm
TNT

« Reply #266 on: September 03, 2008, 07:30:54 PM »

Opet ne znam gdje ovo da stavim, ovdje ili u Svijet. Neka ga ovdje.

Ugledni američki analitičar Ted Galen Karpenter ocenio je da su pozicije SAD i EU po pitanju Kosova neodržive

..."Pozicija SAD i EU po pitanju Kosova je neodrživa, kako sa stanovišta promišljene diplomatije, tako i sa stanovišta osnovne logike", ocenio je Karpenter u autorskom tesktu za američki "Nešenel interest", ukazujući da bi Vašington Moskvi trebalo da predloži "zajedničko diplomatsko povlačenje".

U okviru toga bi "SAD poništile svoju odluku o nezavisnosti Kosova i podstakle kosovske Albance da prihvate predlog Beograda o dogovornom statusu Kosova koje bi imalo 'više od autonomije'", a Rusija prihvatila sličnu politiku u pogledu Abhazije i Južne Osetije, naveo je Karpenter...

http://www.b92.net/srbija2020/vesti/svet.php?yyyy=2008&mm=08&dd=27&nav_id=315678

Sektor2
Veteran

« Reply #267 on: September 16, 2008, 07:58:29 AM »

Američki film - samo uživo
Dve debele rampe, vojnik sa puškom na drvenoj kuli - osmatračnici i betonske barikade jasno su govorili da pšenica koja se pre desetak godina talasala ovom visoravni sela Sojeva, nekada nastanjenog uglavnom Srbima, ovde više neće rasti
Tačno u 11.01 pre podne zadnjeg utorka ovog avgusta vozilo sa registarskim tablicama U. S. Army zaustavilo se ispred kapije jedan - Sever, američke vojne baze „Bondstil“ na Kosmetu. Minut ranije, vozilo je skrenulo desno sa magistralnog puta koji vodi od Uroševca prema Gnjilanu, ostavljajući iza sebe atar sela Bibaj.

Čim smo se zaustavili, bilo mi je jasno jedno:
pšenica koja se pre desetak godina talasala na visoravni sela Sojeva (nekada nastanjenog uglavnom Srbima), na kojoj je kamp podignut, više nikada ovde neće rasti. U prilog tome govorilo je nekoliko činjenica: dve debele crveno-bele rampe i vojnik s puškom na drvenoj kuli osmatračnici na samom ulazu, i betonske barikade, razmeštene oko celog kampa, vidljive još od skretanja sa glavnog puta ka bazi.

No, pre nego sam i kročila u najveću bazu američke vojske, napravljenu na stranoj teritoriji od rata u Vijetnamu, trebalo je proći ozbiljnu kontrolu... Tako, prvo što je od mene zatraženo bio je dokument sa mojim potpisom i potpisom još dva svedoka, kojim američku vladu, ja i moja uža i šira familija, kako i nerođena deca oslobađamo svake odgovornosti ukoliko mi se prilikom posete bilo šta desi. Drugo je bio moj pasoš. Momak na prijavnici umesto njega dao mi je ID karticu za posetioce. Malo kasnije, bilo mi je jasno zašto me tri momka koji su mi tog dana bili domaćini i vodiči kroz kampa, ni na sekundu ne ostavljaju samu. Na kartici je crvenim slovima jasno pisalo da sam posetilac koji ne sme da bude bez pratnje. Usput, ljubazno, ali strogo, objašnjeno mi je i da kartica sve vreme mora da bude vidno istaknuta. A sve ovo, pre nego je i prva rampa bila podignuta. Elem, čim je ona podignuta nađoh se u međuprostoru nalik onom na graničnim prelazima.

A i procedura je bila slična. Doduše, male razlike ima... Recimo, vojnici, moji pratioci morali su da predaju bojevu municiju, ja da prođem „ručni skener“ crnoputog „carinika“, moja torba da bude pretresena, a mobilni telefoni ugašeni i „konfiskovani“, dok ne izađem. A onda se i druga rampa podigla i, konačno, preda mnom puče pogled na najveću vojnu bazu na Balkanu trenutno najjače vojne sile sveta. Da li zbog uniformi, vojnih vozila parkiranih u savršenom redu ili nepreglednih redova drvenih duguljastih kućica, tek prvi utisak mi je bio kao da sam se našla u nekom američkom filmu. Dok smo se brzinom od 25 kilometara na sat (maksimalna brzina kojom u bazi sme da se vozi) „jurili“ ka prvom odredištu - vojničkoj kantini, upozorena sam da ne smem da fotografišem ništa što ima veze sa vojnom tehnikom, ili granicama baze. Doduše, moja očekivanja da ću, kako kročim u bazu naleteti na svu onu tešku vojnu mašineriju, raspala su se kao kula od karata jer sve što sam golim okom uspela da vidim je helikopter sa oznakom crvenog krsta parkiran ispred bolnice. Nizovi već pomenutih drvenih montažnih kućica podsećali su na neko radničko naselje iz Titovog vremena, kada smo išli na radne akcije širom bivše Jugoslavije. No, poređenje mi je, ispostavilo se, bilo sasvim pogrešno.

Prvo što mi je upalo u oči je neka vrsta merača toplote, tačnije tabla sa nekoliko boja, i brojkama od jedan do pet, okačena na terasi menze, s upozorenjem da ako je pokazatelj pet na tabli vojnik treba na svaki sat da popije čašu vode. Nedaleko od nje, sačekala me je i druga tabla, samo mesingana, sa datumom 23. novembar 1999. godine i imenom Bila Klintona, bivšeg predsednika SAD, koga većina Srba pamti po vojnoj akciji „Milosrdni anđeo“ iz iste godine. U menzi odmah s vrata nabasah na ogromnog orla raširenih krila, simbol američke vojske, američku zastavu i uramljen portret Džordža Vašingtona. Redovi vojnika u savršenoj tišini uzimali su svoj obrok, a po slobodnoj proceni u ponudi su tog dana na jelovniku imali oko dvadesetak jela. Katina je blistava, a na jelovniku bi im pozavideli i kuvari iz lanca hotela „Hajat“. Posle obroka put je dalje vodio do crkve, to jest, Severne kapele. Uz put „presreli“ smo još par restorana i prodavnicu - kontejner, rekla bih rezervnih delova za automobile, sa ispisanom porukom; „kupujte američko jer tako podržavate Ameriku“. Negde na pola puta od kantine do crkve, našao se i sanduk sa maketama raznih vrsta nagaznih mina. Upozorenje za vojnike.

Crkva, uostalom kao i sve u Bondstilu, takođe je podignuta od dasaka, to jest, montažna je. Kako nam je rečeno, u njoj sve religije obavljaju službu. Na samom ulazi s leve strane, odmah ispod američke zastave, nalazi se i mala kapelica na čijem zidu je okačen pravoslavni krst između dve pravoslavne ikone. Ipak, ostatak opreme nije svojstven pravoslavlju, pa mi je ostalo nejasno šta sam u stvari videla. Na platou ispred ulaza u kapelu na kamenu od crnog mermera uklesano je, pretpostavljam, ime kapele, a bukvalan prevod bi bio: „Kapela čuvara mira“. Odmah ispod imena upisan je i slogan ili krilatica američkih vojnih trupa: „Pro deo et patria“, što bi značilo „za boga i domovinu“. Sam kamen - spomenik postavljen je u „mapu“ Kosova. Prema objašnjenju ime kapele i mapa Kosova je simbol njihovog prisustva na Kosmetu...

Hmm
TNT

« Reply #268 on: September 17, 2008, 06:56:01 PM »

Ovo nije čak ni zapadna kvazi-demokratija, ovo je vrijeđanje inteligencije. Sve same šer budale Roll Eyes

Ambasador Francuske u UN Žan-Moris Riper: 'Smatramo da u trenutku kada smo veoma privrženi ubrzanju procesa pridruživanja Srbije Evopskoj uniji...'

Bilo kako bilo, srpska rezolucija uđe u dnevni red. Šta će dalje vit', viđećemo.

...Glavna prepreka je na sledećoj stepenici - Generalnoj skupštini, gde uticajnim zemljama UN koje su priznale nezavisno Kosovo otvaranje tog pitanja pred Međunarodnim sudom pravde ne ide u prilog.

To što traži Srbija je prosto jedno pitanje da li je jednsotrano proglašenje nezavisnsoti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Tome nije lako da se politički suprotstavi, ali je isto tako i prilično nelagodno za te zemlje jer bi sud zaista mogao da dođe do zaključka da to nije u skladu sa međunarodnim pravom...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=17&nav_category=640&nav_id=319068

Sektor2
Veteran

« Reply #269 on: September 17, 2008, 08:18:51 PM »

DPS I SDP PREDLAŽU PARLAMENTARNU REZOLUCIJU U KOJOJ SE NAGOVJEŠTAVA PRIZNANjE JUŽNE SRPSKE POKRAJINE 

Vlast priznaje Kosovo

~Tekst rezolucije pisao je uplašeni čovjek, očito je da se radi o kukavičkom odnosu Vlade koja nema hrabrosti da sama donese odluku na koju ima pravo po Ustavu - ocijenio Medojević 
Osnov za opredjeljenje Crne Gore prema pitanju Kosova biće politička realnost koju članice Evropske Unije i NATO vrednuju kao značajnu za regionalnu stabilnost, ocijenjeno je u rezoluciji o ubrzanim integracijama koju je juče parlamentu na usvajanje predložio 41 poslanik vladajuće DPS-SDP koalicije. Sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o rezoluciji zakazana je za 3. oktobar.
Do sada, 23 članice NATO (ima 26) i EU (27 članova) priznale su nezavisnost Kosova i Metohije koja je proglašena 17.februara u kosovskom parlamentu, jednostrano.
Crna Gora će, kako je predloženo u tekstu rezolucije, po tom pitanju slijediti politiku koja je “na kursu njenih evropskih i evroatlanskih opredjeljenja”.
- Promovišući prijateljske odnose i saradnju, posebno partnerske odnose sa susjednim državama, Crna Gora je pokazala privrženost nastojanjima da svi sporovi budu riješeni na miran način uz posredovanje međunarodne zajednice - stoji u rezoluciji, koja ima uvod, četiri stavke i obrazloženje.
Crnogorska vlast kroz ovu rezoluciju pokušava da kreira javno mnjenje u Crnoj Gori iako svi znaju da 85 odsto ljudi ne podržava odluku da se komada Srbija i na njenoj teritoriji pravi lažna država Kosovo, kazao je za “Dan” lider Srpske liste Andrija Mandić.
- Kroz rezoluciju se pokušava tema priznanja Kosova nametnuti kao obaveza na putu ka EU iako svi znaju da države EU poput Španije, Slovačke ili Rumunije nikad neće prizinati Kosovo i da nema jedinstvenog stava po tom pitanju u Uniji - kazao je Mandić za “Dan”.
On je istakao da su rezolucija i pozivi da se prizna Kosovo kvarenje nacionalnih i vjerskih odnosa u malenoj Crnoj Gori, kao i da je očito da i pored navodno privlačne priče o uspostavljanju partenerstva sa Srbijom kao najjačom regionalnom državom, to je samo obična farsa.
- Ovakvi postupci vlasti i eventualno priznanje Kosova će nepopravljivo pokvariti odnose sa Srbijom i pomutiti veze sa srpskim narodom koji živi u Crnoj Gori. Ako vam neko povrijedi člana familije, onda vi nećete ići sa njim zajedno, nezavisno od toga što ste možda jedni pored drugih - smatra Mandić.
Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je pročitao tekst rezolucije i da “konfuzniji dokument, u maniru najboljih komunističkih totalitarnih režima, odavno nije vidio”.
- Pisao ga je neko uplašen, jer ni u jednom dokumentu kojim se definiše odnos EU i Crne Gore nema ni riječi o tome kakav stav Crna Gora treba da zauzme o priznanju drugih država, pa i pitanja Kosova. Očito je da se radi o kukavičkom odnosu Vlade koja nema hrabrosti da sama donese odluku na koju ima pravo po Ustavu - kaže Medojević za “Dan”.
Izvršna vlast želi da svoju odgovornost prenese na poslanike vladajuće većine iako bi bilo elementarno državnički korektno da Vlada zauzme stav i ako želi, konsultuje Skuštinu, smatra on.
- To do sada, na žalost, nije bio slučaj kod mnogo drugih važnih pitanja, recimo, kada se planiralo učešće u Partnerstvu za mir nije se raspravljalo u Skupštini - kazao je Medojević.

Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 49   Go Up
Print
BeraneTown forumOstale temePolitika - Drustvo - EkonomijaPolitika - Drustvo (Moderators: FreeSouth, Beranac)Topic: Kosovo i Metohija
Jump to:  

Theme orange-lt created by panic