Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Advanced search

29315 Posts in 653 Topics- by 417 Members - Latest Member: alkhimik1920

September 08, 2010, 03:45:15 PM
BeraneTown forumOstale temePolitika - Drustvo - EkonomijaPolitika - Drustvo (Moderators: FreeSouth, Beranac)Topic: Jezik?
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11   Go Down
Print
Author Topic: Jezik?  (Read 9451 times)
Psyho
Drug clan
**

« Reply #120 on: January 17, 2009, 06:50:30 PM »

Ја вас ништа не разумијем, ја говорим Беранским језиком Smiley...

Ово ниско људско ослепљење биће злоба душе САТАНИНЕ...
Hmm
TNT

« Reply #121 on: January 17, 2009, 06:56:31 PM »

Meni je Polički maternji, ništa ne kontam šta ovi iz drugija krajOva pričaHu Grin

Sektor2
Veteran

« Reply #122 on: February 04, 2009, 09:49:34 AM »

Djed Mraz nosi poklone djeci, a Đed đeci

Savet za standardizaciju crnogorskog jezika konačno se usaglasio oko svih pitanja pa i ključne dileme zbog koje je dugo imao zastoj u radu - koliko slova treba da broji "crnogorska azbuka"!

Ministarstvu prosvete prošle nedelje su, naime dostavljene dve verzije pravopisa crnogorskog jezika, pišu Večernje novosti pozivajući se na neimenovane izvore iz Saveta za standardizaciju crnogorskog jezika.

Prema "fleksibilnijoj verziji" crnogorski će imati 30 slova azbuke, a prema "ekstremnijoj" 32. Reč je o kompromisu unutar samog Saveta, pošto se tri od 10 članova protivilo uvođenju dva ili tri nova slova u crnogorsku gramatiku.

Delimičan dogovor je, međutim, postignut oko trećeg najavljivanog slova (dz kao jedan fonem), koji neće biti kodifikovan, mada će u fusnoti novog pravopisa stajati da i takav fonem postoji.

Od važećeg pravopisa srpskog jezika nije odstupljeno u broju padeža koje će imati budući crnogorski, mada je bilo i takvih predloga.

"Mi smo ove dve varijante ponudili najpre stručnjacima, ali će i građani, kroz predstojeće javne rasprave, moći da kažu šta misle", rekao je za Novosti neimenovani sagovornik iz Saveta za standardizaciju crnogorskog jezika.

Postignuta je saglasnost oko novog jotovanja: gde god su d i j "komšije" u reči - pisaće se i govoriti đ. Tako će Deda Mraz postati Đed Mraz, a podrazumeva se pisanje i čitanje: đeca, đetinjstvo, poneđeljak, đetelina, đever.

Po istoj analogiji, c i j će biti jotovani kao ć (vrćeti, ćepanica)... Normirana je ijekavica, kao i četiri akcenta.

"Crnogorski" je, inače, postao službeni jezik po novom Ustavu pre nego što je bio kodifikovan i standardizovan.

Iz Srpskog nacionalnog saveta nedavno je poručeno da Srbi u Crnoj Gori neće pristati da se njihovoj deci predaje u školama na crnogorskom jeziku i da im se nameću udžbenici na crnogorskom jeziku.

Uskoro će tako Srbi i Crnogorci moći da se raspoznaju i po jeziku. Srpskoj deci poklone će za Novu godinu nositi Djed Mraz, a crnogorskoj Đed Mraz…

(MONDO)

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Jellena
Veteran

« Reply #123 on: February 04, 2009, 08:52:43 PM »

znaci da nije đeda, đevojke i neđelje ne bi bilo crnog jezika...
eeeeeeee đevojke, đevojke vi ste krive za sve, a i đedovi

Morihej
Drug clan
**

« Reply #124 on: February 05, 2009, 07:01:36 PM »

... samo srpski! Smiley

potpisa bez
Sektor2
Veteran

« Reply #125 on: June 16, 2009, 03:00:49 PM »

http://img269.imageshack.us/img269/9262/lastscan.jpg
kenny revived
Veteran

« Reply #126 on: July 15, 2009, 09:03:44 AM »

To je to, to je ono što se čekalo, to je ono čemu smo se svi nadali, $$$$$$$$$$$$$aaaaaaaaaaakoooooooooo moj!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=07&dd=11&nav_id=370718

Potpis
kameleon
Veteran

« Reply #127 on: July 15, 2009, 03:08:02 PM »

sto tri budale iskrive ni trista pametnih nece moci da ispravi...meko z ...a cudi me da ne uvedose i meko r pa da pjesjednik i pjemijej i slicni ne mojaju kod logopeda ...$u$umige nikakve ...sad ih bar ne razumijem ni sta pricaju ,ja ta slova ne poznajem

vidjela zaba dje se konji kuju pa i ona digla nogu
nisa
Drug clan
**

« Reply #128 on: July 15, 2009, 07:32:08 PM »

E da mi nije djece bilo bi me briga, ko što me briga za sve što se dešava u ovoj državici od referenduma, no djeca...

Hmm
TNT

« Reply #129 on: July 15, 2009, 08:01:09 PM »

Zato sam ja odlučila - ovdje se moja djeca NEĆE obrazovati. Pa taman samo zbog toga morala da odselim nekud!

nisa
Drug clan
**

« Reply #130 on: July 15, 2009, 08:59:06 PM »

Možeš priuštit da ti djeca završe osnovnu i srednju van?! Svaka ti čast! Kad dođu do fakulteta nije problem, ali osnovna i srednja jeste. Briga velika kojim jezikom pričaš npr na građevinskom fakultetu

Jellena
Veteran

« Reply #131 on: July 16, 2009, 08:51:25 AM »

...i onda muk...niko ne vjeruje...zezaju se? ne, vrlo su ozbiljni i posnosno glupi.

sta je sledece na redu?

OJAD
Drug clan
**

« Reply #132 on: July 16, 2009, 08:56:52 AM »

$edinjene američke države

BLJESAK - ŠRAPNELI - EKSPLOZIJA
Sir Oliver
TNT

« Reply #133 on: July 16, 2009, 05:45:19 PM »

$еменски компијер и ко&a вареника, и бог те веселиЈо.

To see the World in a grain of sand,
    And a Heaven in a wild flower,
Hold Infinity in the palm of your hand,
    And Eternity in an hour...
Beranac
Moderator

« Reply #134 on: July 17, 2009, 07:40:18 AM »

I$aaaaaaaaaaa, upala je nekom $ekira u med... Grin

Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11   Go Up
Print
BeraneTown forumOstale temePolitika - Drustvo - EkonomijaPolitika - Drustvo (Moderators: FreeSouth, Beranac)Topic: Jezik?
Jump to:  

Theme orange-lt created by panic