|
FreeSouth
|
 |
« Reply #1 on: September 26, 2008, 04:50:46 PM » |
|
Тајно употребљавање крви, коју жидови сакупљају од хришћана које су заклали, јесте обред, за који они сматрају да је заповеђен од самог Бога и указан у тајанственим изразима у Писму. ..Међутим, нико још није објавио ништа озбиљно по питању ове варварске тајне крви, коју чува и примењује синагога. ..
Али пре свега, неопходно је објаснити, да тајна крви није позната свим жидовима, већ само хахамима, или рабинима, преписивачима, или фарисејима, који се зато и називају чуварима тајне крви – тајне, која се притом не налази јасно у речима ни једне од њихових књига и коју они преносе искључиво усменим предањем.
Очеви породица, посвећених у тајну, предају је само ономе од синова, чију су поверљивост испитали, и притом инсистирају на обавезности да се тајна не предаје другачије осим при истим таквим условима и у истом облику, и да се никад не открива хришћанину, макар и при најгорим мукама, чак ни по цену спасавања живота. Ово се открива уз најужаснијe клетве на онога ко изда тајну. Ево, на пример, како сам био посвећен у њу ја сам.
Када сам ушао у узраст од тринаест година, у коме жидови имају обичај да полажу на главе својих синова венац, који се назива венац силе, - мој отац се осамио самном и дуго ми је говорио, усађујући у мене као дуг, завештан од Бога, мржњу према хришћанима, која је требало да доведе до њиховог убиства; затим ми је саопштио о обичају сакупљања крви убијених и додао, грлећи ме: ''Ето, сине мој, на овај начин учинио сам те својим повереником и на неки начин својим другим ја''. Ставивши ми затим венац на главу, он ми је објаснио са већим подробностима ову тајну крви најсвештенију од свештених и најважнији обред јудејске религије... Услед убеђења које сам мало пре показао, жидови користе хришћанску крв при обрезању, које представља крштење; при браку, који одговара овој тајни код хришћана; у бесквасним хлебовима Пасхе, који представљају Евхаристију; на покојницима подражавајући јелеосвећењу; при свом плачу због разрушења Јерусалима, који представља тајну покајања. Ето основних тајни које сам ја некада знао и примањивао са особитом ревношћу. Задржаћу се на сваком од ових објашњења. .. Свежа крв је у сваком случају увек пожељнија, али је она неопходна само за бесквасне хлебове, и у случају непремостивих препрека, поменути мрачни пепео представља довољну замену.
Одломак из "Књиге монаха Неофрита" или "Оповргавање религије Јевреја и њихових обреда Светим Писмом Старог и Новог Завјета"
Монах Неофрит је иначе бивши рабин, сада свештеник Молдавске православне цркве
|