|
Hmm
|
 |
« on: September 03, 2008, 09:32:59 PM » |
|
POREĐENJE CIJENA NAJVAŽNIJIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA U CRNOJ GORI, SRBIJI I HRVATSKOJPoređenje cijena proizvoda na zelenim pijacama u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji pokazuju da je crnogorska hrana najskuplja, te da se kućni budžeti i standard građana sve više tope u odnosu na susjede... ...Analizirajući potrošačku korpu i cijene (od sredine avgusta) 10 proizvoda koji se svrstavaju u kategoriju povrća, i koji su široko rasprostranjeni u potrošnji, dolazi se do možda nevjerovatnog, ali istinitog podatka da je crnogorska korpa proizvoda devet odsto skuplja u odnosu na Hrvatsku. Nije zgorega napomenuti da je u ovoj susjednog državi prosječna mjesečna plata 5.167 kuna, odnosno 723 eura, mnogo veća nego u Crnoj Gori - 420. Ista zelena korpa proizvoda skuplja je od srbijanske čak za 61 odsto... ...Da je ispoštovana metodologija do kraja, razlika u cijenama bi bila još veća. Naime, cijene u Crnoj Gori su snimane u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju i Nikšiću, a trebalo je da budu snimljene i u Podgorici i Herceg Novom, koji su inače skuplji gradovi od ostalih koji se nalaze u uzorku... http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=280115
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hmm
|
 |
« Reply #2 on: September 03, 2008, 10:32:29 PM » |
|
Razlika je +/- 20€ odavno. Neki put u korist CG, a neki put u korist Srbije. Međutim, znam da su već nekoliko godina unazad zarade obrazovanju i državnoj upravi bolje u Srbiji nego u CG. Ovo se, međutim, mijenja vrlo brzo. Posebno u CG, gdje nekoliko jakih firmi može da 'digne' i 'spusti' prosjek. Nama su dugo držale prosjek banke, brokerske kuće (dok god je radila špekulantska berza) i sl. Zarade u CG nijesu niske ako ih poredimo sa zaradama u regionu. Slovenija, Hrvatska i Srbija su jače. Ali, Makedonija, BiH i Bugarska imaju značajno niže zarade od nas. Nastavnik u Makedoniji radi za 200€ a malo više od toga zarađuje nastavnik u Bugarskoj (u sred EU  ). Ključni problem su kod nas u CG troškovi života koji daleko prevazilaze zarade. I to se odražava na životni standard. Na najosnovniju njegovu komponentu - fizičku egzistenciju. Fingiranje uzorka za istraživanje o kojem se govori u članku gore je šou. Mislim da bi rezultati bili bruka crna da su Pg uključili. London bi bio meka za život. Prosto je nevjerovatno kolike su razlike u cijenama proizvoda u BA i PG. Prošle godine sam kupovala grožđe u BA po cijeni 1,2 do 1,5 (ono lijepo, krupno). Dođem u PG, grožđe 2,5-3 (ono crno, što je buđ između zrna). Ubrzo poče sezona crvenih paprika. Kupim u BA po cijeni 0,40. Opet ja u PG, kad te iste paprike 1,2  Ako je suditi po tom grožđu i paprikama, Pg bi nas u ovom istraživanju uvela u Ginisovu knjigu rekorda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hmm
|
 |
« Reply #4 on: September 05, 2008, 04:41:47 PM » |
|
Minimalna cijena rada u CG je 55€ a u Srbiji će biti 13.572 dinara (to je negdje oko 150€). Nova minimalna cena rada u Srbiji biće , odnosno 72 dinara po radnom satu, utvrđeno je na današnjoj sednici Socioekonomskog saveta kojoj je prisustvovao i premijer Mirko Cvetković... http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/srbija/novi-minimalac-13.572-dinara,24499.html
|
|
|
|
« Last Edit: September 05, 2008, 04:44:39 PM by Hmm »
|
|
|
|
|
|
Hmm
|
 |
« Reply #5 on: September 05, 2008, 10:12:52 PM » |
|
Ovo je prvi mjesec zadnjih desetak godina da je prosjecna (statisticka) zarada u Srbiji veca u odnosu na CG. Ajde reci kada je to zarada u Srbiji bila veca. Moguće da si u pravu, ne znam ko je u prednosti za 15-20€. Tako sitna razlika ne pokazuje ništa. Razlika je 700 u Hrvatskoj u odnosu na 400 u CG. Plate u prosvjeti me ne zanimaju... Za razliku od njih jedna prodavacica npr u Srbiji radi za 100e. Zaista nemam komentara na ovo. Posebno nemam komentara na paralelu između prodavačice i nastavnika. Mnoge stvari su u CG dosta jeftinije. Mozda je pijaca u CG skuplja, zna se i zasto je tako. Ne znam šta jeste jeftinije, ali je skuplje ono na šta (na žalost) većina stanovništva potroši čitavu platu do 10-tog - hrana i 'obaveze'. Tek kad se zadovolji taj nivo, možemo da govorimo o jeftinijim impulsima u mobilnoj telefoniji, pivu u kafani i sl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jellena
|
 |
« Reply #6 on: September 06, 2008, 03:12:42 PM » |
|
Ja primam tudju pomoc i njegu drugog lica - 50 evra, tako je evo tri godine. U Srbiji je o d 150 - 200 evra u zavisnosti od stepena invalidnosti. Kod nas i onaj koji 100% slijep ili nepokretan i onaj koji ipak moze da hoda isto dobija - 50 evra. Ali koga sad uopste briga za OSI.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FreeSouth
|
 |
« Reply #7 on: September 08, 2008, 09:46:53 PM » |
|
Eво премијер обећа да ћемо до краја следеће године имати просјечну плату до 530е. ПС: Што ћемо са толикиЈЕм парама
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kenny revived
|
 |
« Reply #9 on: September 08, 2008, 09:54:04 PM » |
|
Što baš 530?
|
|
|
|
|
|
Potpis
|
|
|
|
FreeSouth
|
 |
« Reply #10 on: September 08, 2008, 09:58:09 PM » |
|
Što baš 530?
Ваљда је тако срачунао...кад одбије провизију, детерџент...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kenny revived
|
 |
« Reply #12 on: September 08, 2008, 10:07:55 PM » |
|
Ali se zato u CG ulaže u SVE gradove, a ne samo u jug i Podgoricu... As if. 
|
|
|
|
|
|
Potpis
|
|
|
|
breakpoint
|
 |
« Reply #13 on: September 08, 2008, 10:15:36 PM » |
|
Ekonomija je jaka samo u slucaju kada se ne zapostavljaju ni prigradska naselja, sela (iliti mjesne zajednice). Bez jake ulice nema jake drzave. Pogledajte Menhetn ili Nis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hmm
|
 |
« Reply #14 on: September 09, 2008, 07:44:07 AM » |
|
Što baš 530?
Ваљда је тако срачунао...кад одбије провизију, детерџент... Meni ce ostajat vise, ja deterdzent vazda dobijem kad idem na Colin koncert. Aviznu politiku ravnomjernog regionalnog razvoja imaju samo Slovenija i Hrvatska. Ostali da su zdravo. Ovi nasi deklarativno rade nesto. Cak mislim da bi uradili i vise za sjever samo kad bi znali sta. PG je glavni grad pa se, po automatizmu, ulaze dosta (isti slucaj kao BGD). Za jug se neke jade moze smisliti strategija razvoja jer, oni imaju par sektora sa potenencijalom - da plove, pecaju ili se suncaju. More bit da osta nesto ali, ne puno toga. Kontinentalni dio nije lak za smislit - bar 10 oblasti je u igri. Znajuci ko treba da smisli, mrka kapa. Frapantna je kolicina elementarnog neznanja ljudi koji 'odlucuju' ali i onih sto 'sljakaju'. Da se vrnem parama ja. Ja biK da oni menE ne daju te pare. Mogu mi udarit u glavu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|